duminică, 7 decembrie 2008

Curentul vintage


Ce inseamnă vintage?
Acest termen il intâlnim din ce in ce mai des in revistele de modă.

Vintage reprezinta un stil clasic, care nu este desuet, ci foarte modern. Înseamnă haine care au fost purtate, ceea ce nu face ca ele sa-si piarda valoarea ci dimpotriva sa o valorifice. Fireste că moda nu este doar un capriciu. Hainele reprezinta adevarate opere de artă sau valori. Piesele care intră in această categorie sunt de obicei vechi, iar timpul adaugă farmec materialelor deosebite din care sunt confecţionate, semnăturilor celebre pe care le poartă sau formelor perfecte. De aceea dorinţa oamenilor de a se înconjura de obiecte vechi, preţioase, fie că este vorba de artă, cărţi, mobilă, haine sau masini nu este, probabil, nimic altceva decât nevoia de întoarcere la frumuseţea discretă si, mai ales, nevoia de a spune STOP kitsch-ului si prostului gust.Acest stil poartă denumirea de vintage; il poţi regăsi în modă si bijuterii, în artă si decoraţiuni interioare.

În primul rând, vintage inseamnă anii ’30, dar perioada de graţie se intinde până in 1975. De asemenea mai distingem 2 categorii diferite:
Creaţiile dinaintea anilor ’20 sunt antice, iar cele de după 1975 sunt retro.
În al doilea rând, foarte mulţi designeri se inspiră din acele perioade, creând produse de serie, deci accesibile, care insă păstrează farmecul desăvârsit al istoriei.

Din al doilea si al treilea deceniu al secolului trecut ne vin bijuterii elaborate, cu pietre preţioase; forme bogate si ţesături scumpe; croieli care avantajează silueta suplă, făcând-o să pară si mai subţire; pantofii si botinele perforate, cu tocuri conice, detalii atât de specifice acelor timpuri. Se poartă umerii bufanţi, increţiţi, corset sau croiala strânsă in talie. Eleganţa devine obligatorie, indiferent de momentul zilei. Dacă peste zi poţi purta texturi precum bumbac, in sau lâna, pentru seară cele mai potrivite sunt catifeaua, mătasea sau satinul. Culorile sunt inchise, neutre, singurele pete de culoare fiind date de bijuterii. Imprimeurile florale delicate sunt singurele acceptate. Iar dantela, găselniţa acestui sezon, este la mare preţ, purtată ca atare sau garnisind piese mai simple, care sunt innobilate in acest fel.

Dacă nu ai un sifonier păstrat intact ca prin magie din vremea bunicii, asta nu inseamna k trebuie sa te privezi de acest stil minunat si să nu porţi vintage. Aici ai posibilitatea sa alegi cele mai rafinate si unicate piese vestimentare care te vor pune in valoare.

Niciun comentariu: